Digitální minimalismus

            Technologie dnes nevyhnutelně pomáhají utvářet tvář světa tak, jak jej známe. Pro většinu obyvatel této zanedbatelné modré koule, které říkáme Země, je tak zcela zcestná představa jedince, který by nebyl seznámen se základní obsluhou počítače. Téměř každý člověk, žijící v 21. století navíc neodmyslitelně vlastní ke svému PC i smartphone a k němu příslušná zařízení - tablet, chytré hodinky, bezdrátová sluchátka. To vytváření, kromě neuvěřitelné tržní síly společností, které vám prodají celý “ekosystém” takových zařízení, schopných vzájemné komunikace a sdílení souborů, také neuvěřitelný problém uniknout nadvládě notifikací a návykových aplikací.


Smartphony umožnili něco, do doby jejich představení, naprosto nepředstavitelného. Zprávy, e-mail, kalendář, hudba, mapy, to vše v “malém” těle, které se bez větších problémů schová do vaší kapsy. Už se vám tak nestane, že byste na cestu do neznámého města potřebovali batoh s mapou, slovníkem, MP3 přehrávačem a rozměrnou zrcadlovku na momentky, o vše se zkrátka postará malý jablečný kamarád.


Přelomový vynález, říkáte si, a máte pravdu. Není ovšem zlato vše, co se třpytí a odvrácená strana pozitiv chytrých telefonů je vážně temná. Chytré telefony umožnili přístup na nově vytvořené sociální sítě mnohem snadněji a rychleji, než velký těžký laptop, na který by bylo třeba samostatného batohu, aby jste si jej mohli vzít na cesty. Chci se podívat, co se děje na Facebooku, není problém a během pár vteřin už projíždím fotky svých přátel a vymýšlím nový přehnaně intelektuální status. Příchod Instagramu a Snapchatu vše jen umocnil, jelikož v nich šlo z počátku právě o hodnocení fotek přátel a nikoli o komunikaci mezi nimi, jako v případě Facebooku. Naprostou katastrofou pro práceschopnost a produktivitu jednotlivce přinesla změna algoritmu těchto služeb, kdy se příspěvky již neřadily podle času sdílení, ale podle “relevance” šité vám na míru šikovným algoritmem. Celý záměr, za touto změnou, byl udržet lidi na oněch stránkách/aplikacích co možná nejdéle a díky tomu na nich vydělat, co možná nejvíce peněz pomocí reklam.

Teď přichází čas na řešení tohoto nemilého trendu, který se stává stále větším problémem. Pokud už vám nevoní, strávit několik hodin denně zíráním na obrazovku vašeho malého mobilního asistenta, který se velmi rychle pánem, je potřeba vymyslet způsob, jak jeho moc limitovat. A tím se dostáváme k pojmu digitální minimalismus. Digitální minimalismus není nemilosrdné odříznutí se od sociálních sítí a návykových aplikací, ani jejich dlouhodobá limitace, kterou bych vám nařizoval já, nebo jiná osoba. Je to proces uvědomění si, proč chci používat technologie, jestli jsou pro mě tyto důvody důležité a tím pádem jimi dokážu ospravedlnit trávení na obrazovce telefonu několik hodin denně. Základní kroky procesu “osvobození se” by mohly být následující:


  1. Odstranění nežádoucích aplikací - Projděte si všechny aplikace na svém telefonu a zhodnoťte, zda-li jsou pro vás důležité. Řekněte si, jestli tyto aplikace vůbec používáte dostatečně často. Co je ale možná důležitější, pokud některé aplikace používáte velmi často, zda-li byste je opravdu měli často používat. Pokud ne, odstraňte je! V případě nouze je můžete kdykoli znovu nainstalovat.

  2. Vypnutí upozornění aplikací - Po této “stranické čistce” vám zůstal jistý počet, které jste se rozhodli nechat na svém zařízení. Dalším přirozeným krokem je tak zajistit, aby aplikace nekradly vaši pozornost, kdykoli se stane něco nového. Samozřejmě je důležité pro některé aplikaci tuto výsadu povolit, např. pro aplikace Telefon, Zprávy (SMS), Mapy, E-mail, atd.. Dále můžete u některých vybraných aplikací toto povolení dále omezit, využitím funkce “režim nerušit”, kdy je možné povolit hovory a zprávy pouze od např. oblíbených kontaktů. 

  3. Organizace aplikací - Na závěr je potřeba uspořádat domovskou obrazovku tak, aby se tím usnadnilo a zefektivnilo samotné používání telefonu. 

  • Jednou z možností je umístit na domovskou obrazovku jen ty nejpoužívanější aplikace a zbytek roztřídit do příslušných složek.

  • Další způsob je umístit nejpoužívanější 2-3 aplikace do doku s aplikacemi a pro zbytek používat vyhledávání, nebo menu všech aplikací.

  • Na závěr můžete využít pouze systému “tematických složek”, buďto na domovské obrazovce, nebo v menu aplikací a v doku ponechat pouze např. aplikaci Telefon.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv možnost, nebo přijdete s vlastním systémem, musí vám vaše metoda zjednodušit používání mobilního telefonu a především zabránit přístupu k aplikacím, které by vás mohly rozptylovat.


        Na závěr by se dalo říct, že pokud nenajdete žádný způsob, jak přivést smartphone do vašeho života bez toho, aniž by vás okradl o volný čas, můžete se ho bez milosti zbavit. Na trhu i dnes existuje nemalá nabídka “minimalistických telefonů”, ze kterých můžete vybírat. Můžete sáhnout po některém starším chytrém telefonu - Blackberry, Windows Phone, které díky zastaralému systému nenabídnou nejmodernější funkce a aplikace, přitom jsou stále schopné zvládat základy - hovory, SMS, mail. Případně jsou k dispozici daleko jednodušší zařízení, poskytující naprosté základy, jako je řada nových zařízení s KaiOS.

Komentáře